Memorial Day

woensdag 23 oktober 2019

HERDENKING 75 JAAR BEVRIJDING
In september en oktober 2019 zal er uitgebreid aandacht komen voor het herdenken en vieren van 75 jaar bevrijding in Meierijstad.
In Veghel, Eerde en Sint Oedenrode zal het merendeel van de activiteiten van 14 september tot 22 september plaatsvinden. Zo worden er parachutesprongen, een basecamp en een parade van voertuigen georganiseerd. Deze plaatsen waren dan ook al in september 1944 bevrijd.
Vanaf 17 september 1944 vonden in Schijndel de ‘Granaatweken’ plaats en op 23 oktober 1944 werd Schijndel bevrijd.
Zes weken lag Schijndel en Wijbosch onder vuur en werden de kerk in het centrum en in Wijbosch, het klooster en kapel van de Zusters van Liefde, de kousen- en sokkenfabriek van Jansen de Wit en het centrum zwaar beschadigd. Ook huizen in de omliggende straten ontkwamen niet aan de verwoesting. Bewoners zochten hun heil in de schuilkelders of vluchten naar elders. Het was een zware tijd voor de Schijndelse bevolking.
Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding, gaat de Heemkundekring Schijndel van 23 tot en met 27 oktober 2019 een tentoonstelling houden in ’t Spectrum voor alle inwoners van Meierijstad en daarbuiten. We willen vooral ook kinderen erbij betrekken.
WAT IS ER DAN TE ZIEN?
• Veel fotomateriaal en heel bijzondere documenten van dagboeken tot brieven van buitenlandse militairen die toen hebben meegevochten om Schijndel te bevrijden.
• Een documentaire met als titel “Ooggetuigen Granaatweken”. Daarin komen oud – inwoners aan het woord die de oorlog toen bewust hebben meegemaakt en daar nog over kunnen vertellen.
• Originele parachutes en uniformen in de hal van het Spectrum.
• Platen met daarop afbeeldingen van gesneuvelde Britse en Amerikaanse militairen in Schijndel.
• Uniek beeldmateriaal van Dirk Paagman, een imposante collectie Highland spullen, voorwerpen uit de oorlogstijd.
• Verder zullen ter inzage worden gelegd dagboeken van de zusters van Liefde in huize Lidwina en het klooster, getuigenissen van de pilotenhulp, beschrijvingen van belevenissen van inwoners en gesneuvelden, zoals die van Tonnie van Liempd, een piloot uit Schijndel die met een sterk verouderde Fokker-CV na een noodlanding door de Duitsers is doodgeschoten. Postuum kreeg hij de Bronzen Leeuw.
• We gaan op onze website passages uit het dagboek van oud Schijndelaar Willie Doreleijers publiceren.
• We leggen boeken ter inzage zoals het boek van Ben Peters en Louis van Dijk over de “Granaatweken in Schijndel” en het boek van S.E. van Berkum en F. Hartman over het “Verzet in Schijndel tijdens de Duitse Bezetting”.
• Verder zijn er klankbeelden uit de bezettingstijd op LP’s te beluisteren.

MEMORIAL DAY
Op 23 oktober 2019 zal een officiële herdenking plaatsvinden in de Sint Servatiuskerk en een kranslegging bij de Herdenkingskapel op de Markt. Dirk Paagman heeft daarvoor een prachtig draaiboek geschreven. Een werkgroep bestaande uit Hans Fassbender vanuit het Oranjecomité, Dirk Paagman en Jan Aalders namens onze heemkundekring zijn bezig om, samen met het Gilde Sint Catharina en Barbara, de Veteranenharmonie, Scouting Schijndel en anderen, van de herdenking een indrukwekkende Memorial Day te maken. Aan de gemeente Meierijstad is gevraagd om dat financieel te ondersteunen. Vanaf Dorpsplein Wijbosch trekt om 16:00uur een stoet van militaire voertuigen via plein 1944 naar de markt in Schijndel, waar een ceremonie en kranslegging zal plaatsvinden.

LEZINGEN
Dirk Paagman en Erwin Jansen zullen resp. op 14 en 21 oktober een lezing houden over de bevrijdingsmaanden september en oktober 1944 waarbij de 501 PIR en de 51st Highland Division waren betrokken tijdens Operation Market Garden. Paagman en Jansen zullen allebei andere aspecten van die bevrijdingsmaanden over het voetlicht brengen

Agenda