Vrijwilligers gevraagd voor aanleg Voedselbos

maandag 7 januari 2019

Aanleg Voedselbos Schijndel

 

De start van het nieuwe jaar markeert de start van iets moois voor Schijndel. Komend weekend gaat de schop de grond in voor de aanleg van het Voedselbos Schijndel. Als kerngroep van vrijwilligers die dit voedselbos ondersteunen, maken wij graag van de gelegenheid gebruik om de gemeenschap langs deze weg nader te informeren.

Na een zeer geslaagde en druk bezochte informatieavond op 6 november in de Schaapskooi is op 12 december de kerngroep voor de eerste keer bijeengekomen om de eerste afspraken te maken over de lokale inbreng.

Het productievoedselbos Schijndel wordt ontwikkeld door Stichting Voedselbosbouw Nederland in samenwerking met het Groen Ontwikkelfonds Brabant, de HAS Den Bosch en lokale vrijwilligers. Het voedselbos Schijndel omvat twee locaties. Een perceel van 4 hectare ligt aan de Boschweg op de grens met Sint-Michielsgestel en het andere perceel van 16 hectare ligt aan de Hardekamp, vlak bij de Schaapskooi. Het doel van dit grootschalig voedselbos is aantonen dat een goed ontworpen en bedrijfsmatig beheerd voedselbos resulteert in een rendabele en houdbare voedselproductie, vitale natuur met een hoge biodiversiteit en in klimaatbescherming door onder andere het vastleggen van koolstof in bodem en biomassa.

Op het perceel aan de Hardekamp wordt, naast een bedrijfsmatig deel, ook een publiekelijk toegankelijk, educatief deel aangelegd. Aan het Ben Peterspad is hiervoor 1,5 hectare beschikbaar gesteld. Het educatieve voedselbosdeel wordt een co-creatie van de kerngroep, de stichting Voedselbosbouw en VITAM, het cateringbedrijf met Schijndelse wortels. VITAM en ook andere partijen zullen in dit deel in de toekomst allerlei educatieve activiteiten organiseren. Daarnaast zal Vitam ook afnemer zijn van het lokaal geproduceerde voedsel wanneer het productievoedselbos eenmaal productief is.

Het duurt een aantal jaar voordat een voedselbos rendabel gaat produceren. Daarvoor moeten de lagen waaruit het voedselbos bestaat eerst de tijd krijgen om te groeien. Naar verwachting duurt het 3 tot 5 jaar voordat het voedselbos de eerste substantiële oogsten gaat opleveren.

In januari en februari start de aanleg van Productievoedselbos Schijndel met 3 plantweekenden. Er wordt dan gestart met de aanplant van hagen en direct beschikbare eetbare bomen en struiken. Voor deze winter staan de plantweekenden gepland voor 12/13 januari, 26/27 januari en 9/10 februari. Daarvoor zijn we nog op zoek naar vrijwilligers.

De plantdagen beginnen om 9.30 uur op de parkeerplaats van de Schaapskooi Schijndel met een korte toelichting bij het plantwerk van die dag. Het daadwerkelijke planten begint om 10.00 uur en we stoppen rond 16.00 uur. Wanneer het vriest wordt er niet geplant. Het plantweekend verschuift dan naar het 'vrije' weekend daarop. Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd. Er zal gereedschap als spades beschikbaar zijn, maar het kan geen kwaad om een eigen vertrouwde spade en eigen handschoenen mee te brengen wanneer je mee wilt aanplanten.

Zeker voor de plantweekenden kunnen wij nog vrijwilligers gebruiken, ook wanneer je maar op één van beide dagen zou kunnen. Ook voor de catering kunnen wij nog vrijwilligers gebruiken, mocht je dat beter liggen. En voor de kerngroep die zich bezig gaat houden met het educatieve publieksdeel kunnen zich ook nog vrijwilligers aanmelden.

Mocht je interesse hebben om mee te werken aan deze historische ontwikkeling, het eerste grootschalige productievoedselbos van Nederland hier in ons Mooi Schijndel, meld je dan aan op: https://www.voedselbosbouw.org/aanmelden-schijndel

17 april 2020
Heeft u hulp nodig of kent u iemand die hulp nodig heeft laat het ons weten! op 06 2626 2346 of info@wijbosch.com
10 april 2020
Vrijwilligers gezocht voor het rondbrengen van bossen bloemen namens Laverhof bij de cliënten die thuiszorg ontvangen. In het kader van samenwerking tussen Laverhof en Dorpsraad Wijbosch is deze... Lees meer
29 februari 2020
Teken jij ook de petitie?       Werkgroep 'Handen af van Wijboschbroek .  heeft deze petitie aangemaakt voor  Gemeente Meierijstad Ben je tegen windmolens, velden met zonnepanelen en een weg door het... Lees meer
29 februari 2020
Beste vrijwilliger van Meierijstad, Vrijwilligers zijn enorm belangrijk in onze samenleving. Er gebeurt in Meierijstad ontzettend veel dankzij mensen als hen, die zich vrijwillig inzetten voor hun... Lees meer
31 januari 2020
'Werkgroep Behoud/bescherming Wijboschbroek en buitengebied Wijbosch' Meierijstad in de rij voor 500 ha zonneparken? Windmolenpark Wijboschbroek? Een weg in Wijbosch Broek? Verkorte procedures? Deze... Lees meer

Agenda